Jak powstaje kawa?

Jak powstaje kawa?

Czy wiesz, że kawa pochodzi z Etiopii, gdzie używano jej już w pierwszym tysiącleciu przed naszą erą? Tam spożywana była z solą i masłem. Dosyć nietypowo jak na dzisiejszy gust. Natomiast do Europy napój z prażonych ziaren dotarł dopiero w XVI wieku. Za to zadomowił się na dobre. Dziś kawę pije się na całym świecie i w praktycznie każdym sklepie możemy dostać różnego rodzaju ziarna kawowca. Zobacz jak powstaje kawa.

Od krzaka do kubka 

Zastanawiałeś się kiedyś jak rośnie kawa? Ziarna kawy to nic innego jak nasiona pewnego kolorowego krzewu. Kawowiec jest dużym krzewem, który owocuje nawet do 20 lat. Jego owoce są małe i czerwone, a środku skrywają zielone ziarna. Tak, kawa przed prażeniem jest zielona. Nie przypomina produktu końcowego, który pijemy o poranku. Za to owoce wyglądem przypominają żurawinę, tylko nieco twardszą. Kawowiec lubi ciepły i wilgotny klimat, dlatego najlepsze plantacje tej rośliny znajdują się w górskich regionach Afryki, Ameryki Południowej oraz Azji. 

Etap zbiorów i przetwarzania

Pierwsze owoce pojawiają się na krzewach kawowca po dwóch latach od zasadzenia. Wtedy też zaczyna się okres zbiorów. Do koszyka zbiera się tylko dojrzałe owoce, które zabarwiły się na czerwono. Najdroższa kawa zbierana jest ręcznie. Taka też jest najsmaczniejsza. Jednak żeby usprawnić proces, bardzo często korzysta się z maszyn. W następnej kolejności przychodzi czas na obróbkę i suszenie zebranych owoców. Ziarna oddziela się od łupin dwuetapowo : w pierwszej kolejności na sucho, a następnie na mokro. Po oddzieleniu łupin na sucho, obrane ziarna moczy się w wodzie, gdzie zachodzi proces fermentacji. Na ostatnim etapie sfermentowane ziarna suszy się na słońcu. 

Jak powstaje kawa?

Samo wysuszenie ziaren na słońcu, to dopiero początek tego co nazywamy kawą. Więc co czyni kawę kawą? W ostatnim etapie powstawania kawy ziarna poddaje się procesowi wypalania. Wysuszone i sfermentowane ziarna kawy wkłada się do specjalnego pieca, w którym gorące powietrze otacza nasiona ze wszystkich stron. To właśnie ten proces odpowiada za odpowiedni kolor ziaren i ich aromat. Ziarna nabierają ciemnobrązowej barwy i charakterystycznego zapachu. To czy kawa będzie bardziej kwaśna czy gorzka. Stopień wypalenia ziaren zależy od ilości czasu jaki spędziły w piecu. Im dłużej wypalane ziarna tym mocniejsza kawa. Warto jednak zaopatrzyć się w kawę dobrej jakości. Kupując ziarna w specjalnym sklepie takim jak explosia.pl, zyskasz pewność, że zaparzony z nich napój będzie smaczny i wysokiej jakości.

Dodaj komentarz