Tradycyjny doner kebab, popularny w Europie jako jedzenie uliczne, przyrządza się poprzez marynowanie kostek mięsa przez noc, a następnie powolne pieczenie ich na pionowym rożnie. Kaloryczność doner kebabu zależy od rodzaju użytego mięsa – krewetki i kurczak to świetne niskokaloryczne, wysokobiałkowe opcje.
Ile kalorii
Kaloryczność doner kebabu zależy od rodzaju mięsa użytego do przygotowania kebaba. Kebab z kurczaka ma około 79 kalorii na 100-gramową porcję, natomiast kebab z jagnięciny ma 223 kalorie na 100 gramów.
Czym jest Doner Kebab?
Autorzy badania z maja 2015 r. wyjaśniają, że chociaż doner kebab jest znany w całej Europie, jego korzenie sięgają Turcji. Tradycyjne danie tureckie, doner kebab jest powszechnie spożywane regularnie i wpłynęło na gyros z Grecji i shawarmas z Libanu. Kebaby marynuje się przyprawami – czasami używa się jogurtu, aby zmiękczyć mięso – i powoli smaży na obracającym się pionowym rożnie przez pewien okres czasu. Jagnięcina, ryby, wołowina i kurczak to mięsa, które są powszechnie używane do przyrządzania doner kebabów; dostępne są jednak również wersje wegetariańskie, w których wykorzystuje się grzyby.
Pieczone lub grillowane i podawane na szpadkach, kebaby stanowią sycący, wysokobiałkowy posiłek. Można je podawać z bulgurem, popularnym na Bliskim Wschodzie pełnoziarnistym zbożem bogatym w minerały, a jednocześnie niskotłuszczowym i niskokalorycznym.
Kalorie z Doner Kebab
100-gramowa porcja kebabów z kurczaka zawiera 79 kalorii i 14,57 gramów białka. Kalorie w domowej roboty kebab z kurczaka będzie się różnić w zależności od części kurczaka jest używany. Kebaby z kurczaka są ubogie w błonnik, tłuszcz i węglowodany, przy czym 100-gramowa porcja ma tylko 0,99 grama tłuszczu, 0,7 grama błonnika i 1,99 grama węglowodanów. Kebaby z kurczaka zawierają również minerały, takie jak żelazo i sód. Dieta bogata w żelazo oznacza, że więcej hemoglobiny i mioglobiny, dwóch ważnych białek, jest dostępnych dla mięśni i czerwonych krwinek. Sód jest elektrolitem, jest niezbędnym minerałem wymaganym do prawidłowego przekazywania impulsów nerwowych i skurczu komórek mięśniowych.
Kebaby są doskonałym źródłem witamin śladowych, takich jak witamina C i witamina A. Rozpuszczalna w tłuszczach witamina A jest wymagana przez organizm w celu utrzymania silnego układu odpornościowego, prawidłowego wzroku i wzrostu kości.
Kalorie w doner kebabie jagnięcym wynoszą 223 na 100-gramową porcję. Kebaby jagnięce mają więcej tłuszczu, wnosząc 14 procent zalecanej dziennej dawki tłuszczu i 36 procent zalecanej dziennej dawki cholesterolu. W porównaniu do kebabów z kurczaka, kebab jagnięcy zawiera więcej białka – 100-gramowa porcja ma 33,7 gramów, czyli 67 procent dziennej dawki, co stanowi ponad dwukrotność ilości białka w kebabie z kurczaka.
Ponadto, kebaby jagnięce są dobrym źródłem cynku, minerału potrzebnego organizmowi do krzepnięcia krwi i syntezy białek. Zawierają również dużo witaminy B12, która stanowi ponad 114% zalecanej dziennej dawki tej witaminy, niezbędnej do produkcji czerwonych krwinek i zapewnienia prawidłowej pracy układu nerwowego.
Kebaby wegetariańskie mają najmniej kalorii – 100-gramowa porcja z pieczarkami, cebulą, cukinią i papryką zawiera zaledwie 24 kalorie. Warzywne kebaby mają również niską zawartość białka i tłuszczu. Są jednak dobrym źródłem minerałów, takich jak potas. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek oraz do skurczu mięśni.
Przepisy na Doner Kebab
Według badań opublikowanych w sierpniu 2012 r. tradycyjny doner kebab przygotowuje się poprzez marynowanie wybranego mięsa – wołowiny, kurczaka, indyka i jagnięciny – przed zmieszaniem go z tłuszczem, takim jak łój wołowy lub oliwa z oliwek. Otrzymana w ten sposób mieszanka jest następnie chłodzona przez 24 godziny, a następnie umieszczana na pionowym rożnie, gdzie kebab piecze się powoli aż do momentu ugotowania.
Jeśli nie masz pionowego rożna lub masz mało czasu, umieszczenie szaszłyków mięsnych na grillu jest szybkim i łatwym sposobem na zrobienie doner kebabów. Grillowane kebaby z krewetek są świetną niskokaloryczną, wysokobiałkową opcją – jeden szaszłyk zawiera tylko 105 kalorii i 24 gramy białka.
Podobnie, kalorie w domowej roboty kebabie z kurczaka mogą się różnić w zależności od użytych składników. Jeden kebab z kurczaka z łyżką stołową kremowego sosu pesto ma 211 kalorii i 27,9 gramów białka.
Ale nie wszystkie kebaby muszą mieć mięsną bazę. Dla wegetarian, kebaby z awokado ze świeżymi pomidorkami cherry i mozzarellą są opcją przyjazną dla keto, która ma wysoką zawartość tłuszczu i niską zawartość węglowodanów.Awokado zawiera blisko 20 witamin i minerałów, w tym witaminę E i witaminę C. Są one również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, przy czym średniej wielkości awokado oferuje 40 procent zalecanej dziennej dawki błonnika.
Tylko jeden doner kebab zawiera całą dzienną dawkę kalorii
Można powiedzieć, że większość ludzi zamawiających jeden nie są nadmiernie zaniepokojeni podejmowania zdrowych wyborów żywieniowych. I to może być tak dobrze, dla badania wczoraj ujawnił ponurą prawdę o niebotycznie wysokiej zawartości tłuszczu w wielu kebabów. Szczególnie duży i tłusty okaz może dostarczyć 2,000 kalorii – tyle, ile kobieta powinna jeść w ciągu całego dnia. Badanie wykazało również, że więcej niż jeden na trzy kebaby zawierał mięso z kilku różnych gatunków zwierząt.
Niektóre kebaby sprzedawane jako Halal – odpowiednie dla muzułmanów – zawierały nawet wieprzowinę, która jest zakazana przez tę wiarę. Myśl o czerwono-szarym kawałku mięsa obracającym się na rożnie, podgrzewanym przez coś, co wygląda jak pręt elektrycznego ognia, nie jest chyba najbardziej apetycznym widokiem. A jednak ucztowanie na donerze stało się czymś w rodzaju przysmaku dla milionów Brytyjczyków, szczególnie po zamknięciu pubów w piątkową i sobotnią noc.
Jednak badanie przeprowadzone w całym kraju, w ramach którego przetestowano 490 kebabów, wykazało, że wiele z nich zawierało niepokojąco duże ilości tłuszczu i soli, nawet przed dodaniem majonezu i innych dodatków. Naukowcy odkryli, że przeciętny kebab zawierał 98 procent dziennej dawki soli dla osoby dorosłej. Typowy przykład zawierał również prawie 1000 kalorii, co stanowi połowę dziennego zalecanego maksimum dla kobiet, oraz 148 procent dziennego limitu tłuszczów nasyconych. Około 35 procent z tych kebabów, które były oznakowane, zawierało mięso z kilku rodzajów zwierząt. Co alarmujące, w sześciu kebabach stwierdzono obecność wieprzowiny, mimo że nie była ona deklarowana jako składnik. Dwa z nich były opisane jako Halal. Podczas gdy niektórzy ludzie mogą myśleć, że dokonują rozsądnych wyborów, zamawiając mały kebab, to badanie wykazało niewielką różnicę między wagą małego i dużego kebaba.
Domowy Doner Kebab z jagnięciny
Większość ludzi nie przyzna się do tego, że lubi kebab, jest to rzecz, którą większość z nas zamówiła podczas pijackiej nocy na mieście. Nie jest to coś, co ma się tendencję do zamawiania na trzeźwo lub tak mówią.
Wołowina na Doner Kebab
Tradycyjnie dla doner kebab jest mielona jagnięcina, która jest preferowanym wyborem mięsa, ale może być trudno znaleźć niezwykle chude cięcie tego, więc jeśli naprawdę chcesz obniżyć kalorie jeszcze bardziej, możesz się zastanawiać, czy możesz użyć ekstra chudego mielonego mięsa wołowego (mince), które ma tylko 5% tłuszczu.
Jeśli to jest to, co wolisz, to z pewnością możesz zrobić substytut. Jednak dla tego prawdziwego autentycznego smaku jagnięcina jest zawsze lepszym wyborem i uważam, że nieco wyższy procent tłuszczu w mięsie mielonym daje po prostu lepsze wyniki końcowe. Plus to nie jest ogromna ilość dodatkowych kalorii, kiedy dzieli się je na porcje.
Ile kalorii ma kebab – podsumowanie w kilku zdaniach.
A więc zastanawiasz się ile kalorii ma kebab? Ilość kalorii, które znajdują się w kebabie z kurczaka, będzie się nieco różnić w zależności od wielkości kebaba, użytego sosu i miejsca, z którego jest pozyskiwany. Przeciętny kebab z kurczaka zawiera około 750 kalorii, ale może zawierać więcej niż 1000.