Dla wielu osób kawa jest obowiązkowym napojem na rozpoczęcie dnia lub dla pobudzenia się podczas pracy. Na temat kawy krąży wiele mitów. Powszechnie uważa się, że intensywnie pobudza, poprawia nastrój, ale też wywołuje nadciśnienie, wypłukuje magnez z organizmu i podrażnia żołądek. Czy wszystko to jest prawdą?
Kawa a nadciśnienie
U osób regularnie spożywających kawę nie obserwuje się trwałego wzrostu ciśnienia krwi. Owszem, może ona chwilowo wpłynąć na jego wzrost, ale są to niewielkie wartości rzędu 4-8 mmHg. Badania pokazują też, że spożywanie kawy w ilości 2-3 filiżanek dziennie może znacznie ograniczać ryzyko wystąpienia niewydolności serca, zawału, a także udaru mózgu i miażdżycy.
Kawa a magnez
Powszechnym mitem jest ten o właściwościach odwadniających kawy. Ma ona pewne działanie diuretyczne, ale u osób regularnie sięgających po ten czarny napój z czasem wzrasta tolerancja na działanie moczopędne kofeiny. Nie przyczynia się ona również do wypłukiwania magnezu, bowiem sama dostarcza go więcej, niż jest usuwane z moczem. Przyjmuje się, że 300 mg kofeiny, a jest to dawka zawarta w 2-3 filiżankach kawy, dostarcza ok. 10 mg tego pierwiastka, a jednocześnie wypłukane zostaje ok. 4 mg.
Pobudzające właściwości kawy
Wiele badań dowiodło, że kawa wspomaga pracę mózgu, poprawiając koncentrację i zapamiętywanie, a także wpływa korzystnie na nastrój. Ponadto kawa pita z umiarem zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych (Parkinsona, Alzheimera). Skoro wpływ kofeiny na mózg jest niewątpliwy, to powstaje pytanie, czy kawa uzależnia. Otóż żadne z przeprowadzonych dotąd badań nie wykazało, aby kofeina pobudzała obszar mózgu odpowiedzialny za uzależnienia.
Wpływ kawy na układ pokarmowy
Dotychczas nie wykazano, że picie kawy zwiększa ryzyko chorób układu pokarmowego. Nie wywołuje ona takich dolegliwości, jak refluks, niestrawność czy wrzody żołądka, a także nie przyczynia się do powstania zespołu jelita drażliwego. Może jedynie zaostrzać objawy istniejącej już choroby. Dlatego osoby cierpiące na problemy z układem trawiennym powinny ostrożnie sięgać po małą czarną.
Ciekawe właściwości kawy
To, czy kawa pobudza, czy nie, zależne jest od genów. Jeśli pobudza, to dobrze wypić ją na przykład przed treningiem, ponieważ zwiększa metabolizm nawet o 16%. Kawa nie jest przy tym kaloryczna, pod warunkiem że jest pita solo lub z dodatkiem chudego mleka. Słodzenie kawy i wzbogacanie jej śmietanką znacznie podnosi jej energetyczność. Kawa to napój, który przeciwdziała cukrzycy typu 2 oraz nowotworom. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjmowanie do 400 mg kofeiny dziennie (to ok. 5 filiżanek kawy) jest częścią składową zdrowej diety i aktywnego trybu życia.