Przepis na rybę z piekanika z dodatkiem sosu musztardowego

Przepis na rybę z piekanika z dodatkiem sosu musztardowego

Koniec zimy zawsze objawia się u mnie ogromnym zmęczeniem i brakiem chęci do życia. Jeśli dodać do tego problemy ze zdrowiem i trochę stresów w pracy, robi się już całkiem nieciekawie. W efekcie tego wszystkiego nie chce mi się ani gotować, ani jeść… szczerze mówiąc w ogóle nic mi się nie chce…

O ile gotować po prostu nie muszę, z jedzeniem już tak łatwo nie jest. Ma to też swoje dobre strony – jestem rozpieszczana potrawami, których sama pewnie bym nie wymyśliła. Na przykład taką lekką, rybną zapiekanką, bez sera, żeby nie męczyć brzuszka, za to z mnóstwem aromatycznych, trochę zaskakujących dodatków (yyyy…. ogórek kiszony???). Bez obaw, wszystko pasuje tutaj idealnie.

Jeśli macie ochotę na eksperymenty, użyjcie wędzonej ryby i podsmażcie wcześniej cebulkę z pieczarkami. Sama mam ochotę spróbować takiej wersji! Może następnym razem… 🙂

Składniki:

kawałek dowolnej morskiej ryby, np. dorsza (ok. 500 g, filet)
4 -5 niedużych ziemniaków
1 duża cebula
250 g drobnych pieczarek
kilka kawałeczków zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
małe opakowanie gęstej śmietany
2 – 3 łyżki musztardy dijon
2 nieduże ogórki kiszone
cytryna
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
natka pietruszki

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, a następnie obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut (powinny zmięknąć, ale nie mogą się rozpadać). Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Filet z dorsza dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w ćwiartki.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200ºC

Naczynie żaroodporne grubo smarujemy masłem. Układamy plasterki ziemniaków (1/2 przygotowanej ilości), na nich rybę i znowu ziemniaki, następnie posiekaną cebulkę i pieczarki. Na wierzchu kładziemy kilka kawałeczków masła i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 15 min – 20 minut bez przykrycia.

W tym czasie przygotowujemy sos. Do śmietany dodajemy musztardę i drobno posiekane ogórki kiszone, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy naczynie z ziemniakami i rybą z piekarnika i wylewamy na wierzch przygotowany wcześniej sos. Ponownie zapiekamy, tym razem pod przykryciem, przez około 15 minut.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz