Kontrola i pomiar ilości cukru we krwi

Kontrola i pomiar ilości cukru we krwi

Cukrzyca dotyka coraz większą ilość społeczeństwa, tylko regularne badanie oraz obserwacja własnego organizmu pozwoli na szybkie wykrycie choroby. Nieodłącznym elementem prawidłowej profilaktyki jest pomiar cukru. Zabieg ten jest nieinwazyjny i łatwy do wykonania w domu. Jedyne, potrzebne urządzenie do pomiaru cukru to glukometr, który bezpłatnie otrzymać można w aptece lub po wizycie u diabetologa. Choć czynność wyżej wymieniona na pozór jest czynnością łatwą, to warto wiedzieć jak prawidłowo mierzyć cukier, aby wynik nie był zakłamany.

Jak prawidłowo mierzyć cukier?

Przygotowanie do pomiaru krwi powinno rozpocząć się od dokładnego umycia i zdezynfekowania rąk. Należy mieć pewność, że skóra została oczyszczona, a do krwi nie dostaną się żadne drobnoustroje. Najlepiej jest wybrać ciepłą wodę przy płukaniu dłoni z mydła, aby rozszerzyły się naczynia krwionośne. Jest to duże ułatwienie na dalszych etapach pomiaru cukru. Natomiast do dezynfekcji sprawdzą się jednorazowe chusteczki dezynfekujące.

Następnie warto sprawdzić datę ważności pasków, poziom naładowania glukometru oraz wymienić lancety- czyli niewielkie ostrza znajdujące się w nakłuwaczu. Paski testowe muszą być odpowiednio dobrane do glukometru, inaczej nie spełnią swojej funkcji prawidłowo, a nawet mogą nie pasować do przeznaczonego na nie otworu. Należy pamiętać o prawidłowym przechowywaniu pasków testowych; nie mogą one leżeć poza przeznaczonym na nie opakowaniem oraz w wilgotnym miejscu. Nawet najmniejsze czynniki mogą negatywnie wpłynąć na wynik pomiaru. Dlatego sprawdź świetny tekst: prawidłowy poziom cukru we krwi z palca.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie wybranej części skóry do nakłucia. Delikatny masaż opuszka palca wpłynie na szybkość oraz sprawność wypływania krwi. Oczekiwanie na pojawienie się potrzebnej ilości płynu, to czas na włożenie paska testowego w odpowiednie wejście. Przy wkładaniu należy zwrócić uwagę na sposób trzymania paska, ponieważ złapanie za miejsce wyznaczone do pomiaru krwi wpływa na wynik testu.

Ostatnią czynnością jest pobranie odpowiedniej ilości krwi i oczekiwanie na wynik, który ukaże się na glukometrze. Systematyczne prowadzenie dzienniczka diabetyka ułatwia późniejszą diagnozę.

Jak często należy mierzyć cukier?

Częstotliwość pomiaru cukru powinna być zależna od indywidualnego spojrzenia na przebieg choroby.  Pacjenci przyjmujący insulinę, czy będący na diecie dobranej dla diabetyków będą mierzyć cukier inaczej, niż kobiety w ciąży. Odpowiedź na wyżej wymienione pytanie najlepiej jest skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Warto wiedzieć

  • Miejsce nakłuwania może być inne, niż opuszek palca. Lekarze zalecają korzystanie z wewnętrznych części dłoni, a najlepiej miejsca poniżej kciuka oraz małego palca. Zastąpić dłoń może również łydka, czy ramię.
  • Paski pomiarowe i lancety nie są akcesoriami wielokrotnego użytku. Po każdym prawidłowo przeprowadzonym pomiarze należy odpowiednio je zutylizować.
  • Krem do rąk nie jest dobrym rozwiązaniem przed pomiarem cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *