Wszystkie owoce – nie tylko banan – mają lepszy smak i trawią się optymalnie, jeżeli jesz je dojrzałe. Dojrzały banan jest rozczarowany postawą wielu ludzi, którzy codziennie spacerują wokół działu owocowo-warzywnego i nie zwracają na niego uwagi. Uważają, że taki dojrzały banan, pełen kropek i brązowych plam jest w fazie dokańczania swojego żywota i już nic z niego nie będzie. Są w błędzie! Świadczy to o tym, że nie wiedzą jak wyglądają dojrzałe owoce, przez co nie mogą w pełni cieszyć się ich smakiem.
Wybierając się do sklepu ciężko znaleźć dojrzałe, dobre, banany, a jeśli już są, to leżą na półce wyprzedażowej. Dla mnie to lepiej, od razu biorę wszystkie pół darmo. Większość przechodzi jednak koło nich obojętnie, nie racząc ich nawet zaszczycić wzrokiem. Biedny dojrzały banan, niesłusznie skazany na wieczne zaleganie na półce wraz z innymi produktami których termin dobiega ważności. Dlaczego tak jest? Brązowe plamy na owocach zwykle kojarzą się z oznaką ich zepsucia, dlatego najczęściej są unikane.
Jak wygląda dojrzały banan?
Skórka dojrzałego banana jest pełna brązowych kropek i plam. Nie wygląda to ładnie. Raz nawet zrobiłem eksperyment i poczekałem, aż kiść bananów stanie się całkiem brązowa. Okazało się, że mimo paskudnego wyglądu zgniłego ogórka, w środku był zdatny do spożycia owoc. Co więcej, nigdy nie miałem aż tak intensywnego doświadczenia smakowego. Wyszło mi z nich najlepsze smoothie jakie w życiu piłem. Zerknij na zdjęcia, a dowiesz się jakiego banana wybrać kolejnym razem robiąc zakupy.
Dlaczego banan w kropki jest lepszy od swoich zielono-żółtych młodszych kolegów?
Każdy banan z wiekiem staje się brzydki na zewnątrz, jednak piękny w środku. Zyskuje na wielu frontach. Po pierwsze jest znacznie słodszy, a przez to smaczniejszy od swoich niedojrzałych, mącznych w smaku współplemieńców. Zielone banany zawierają dużo ciężkostrawnej skrobi, która dopiero w czasie dojrzewania, w toku skomplikowanych reakcji zamienia się w cukry proste, czyli glukozę, sacharozę i fruktozę – stąd słodki smak dojrzałego banana. Banan, na którym jest pełno brązowych plam, to banan, którego powinno się jeść. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju smoothies, jak i również jako baza do lodów domowej roboty. Po drugie oprócz wizualnej i smakowej zmiany, brązowy banan, zyskuje także w swoich wartościach odżywczych. Stanowi prawdziwą bombę składników pokarmowych. Jest liderem wśród świeżych owoców, jeśli chodzi o ilość węglowodanów (w 100g owocu jest ich aż 20-24g), dlatego tak często wybierają go sportowcy. Daje natychmiastowy zastrzyk energii. Dzięki zwiększeniu poziomu glukozy we krwi, jest najlepszym posiłkiem przed wzmożonym wysiłkiem fizycznym. Po treningu, pozwoli natomiast uzupełnić składniki odżywcze, które zostały utracone wraz z potem. Ponadto mają bardzo niską zawartość tłuszczu, a lista ich pożytecznych składników, które korzystnie wpływają na twój organizm jest naprawdę długa. Zawierają dużą ilość mikroskładników, a wśród nich witaminy (C, B1, B2), potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, sód i beta-karoten.
Co zrobić, gdy możesz dostać tylko niedojrzałe banany?
Jeżeli w sklepie nie ma dojrzałych bananów, to nic straconego. Banan bez problemu może dojrzeć u ciebie w domu. Kup kilka kiści niedojrzałych bananów i połóż je w suchym, nienasłonecznionym miejscu. Najlepsza będzie półka, którą masz na widoku, wtedy na pewno nie przegapisz pojawiających się brązowych plamek.